divendres, 1 de novembre del 2013

Panellets


Ahir a la nit era la Castanyada i a casa no podien faltar els panellets. I avui tampoc podien faltar aquí al blog, així que aquí estan.

Aquesta setmana he estat pensant de que els faria, quins gustos, quines formes, etc. És un dels dolços que més m'agrada de les tradicions catalanes, i aquest any, tot i no ser el primer que en faig, si és el primer que els puc compartir amb tots vosaltres.

De maneres de fer-los hi ha vàries, jo els vaig fer amb moniato. El massapà el vaig fer el dia abans, i ahir a la tarda el vaig treure de la nevera i vaig començar amb la part creativa, que reconec que és la que més m'agrada.



Vaig emprar:

250 gr de moniato cuit al forn

500 gr de sucre

500 gr d'ametlla mòlta

Primer de tot s'ha de coure el moniato, es pot bullir o fer al forn. Nosaltres a casa vem fer la segona opció, al forn. Un cop fred es pela i es treuen les impureses que pugui tenir. I s'aixafa una miqueta.

Posem els 250 gr de moniato en un bol i afegim el sucre, i ara toca amassar! Fins que estigui més integrat, i després afegir l'ametlla mòlta i tornar a amassar bé.

Queda una massa elàstica, però força compacta. 

Ara es pot començar a fer els panellets. O, si voleu podeu fer-ho el dia abans i posar-ho a la nevera a reposar embolicat amb paper film.



De panellets es poden fer de mil maneres, encara que, és clar, els clàssics no poden faltar...

Jo vaig fer de:

Pinyons: fer boletes de massapà i cobrir-los amb pinyons (posar al forn poca estona)

Ametlla: fer boletes i aixafar-les i cobrir-les amb ametlla trencada (al forn poca estona)

Cirereta: posar una cirereta en almívar, i al forn uns 10 minuts.

Codonyat: fer una tira de massapà i posar codonyat, embolicar-la de manera que quedi un cilindre i tallar petites porcions. Es posa al forn poca estona i es pot arrebossar amb sucre glas.

Xocolata: s'agafa massapà i es barreja amb cacau en pols, ben amassat, i es fan les formes que es vulguin.

Cafè: es barreja el massapà amb cafè soluble fins al punt que ens agradi, es fa la forma desitjada i s'arrebossa amb sucre glas.

Hi ha tants panellets com gustos n'hi ha...

Bona Castanyada!




17 comentaris:

  1. Quina presentació més maca! T'han quedat genial! petons

    ResponElimina
  2. Quina safata de panellets més variada, Núria!!! Fan goig!! I veig que també hi havien kakis, ummm, que m'agraden amb bogeria!!! Petonets i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  3. Quin goig de plata!, haig de reconèixer que a mi els panellets m'embafen, jo no sóc de dolç i el massapà em costa molt... però està clar que a la tradició no podem fallar!. Sempre en menjo 2 o 3. M'ha agradat molt el "bosegón" que has preparat!: mocador de fer farcells i els complements...UNA FOTO PRECIOSA! (Per cert, gràcies pel teu comentari. M'ha cridat molt l'atenció el farcit de l'anterior recepta, l'alvocat amb formatge...ha de ser la bomba!), una abraçada!

    ResponElimina
  4. Quina taula de castanyada més maca, i el panellets semblen de pastisseria, quina bona presencia!!!

    ResponElimina
  5. Dona gust veurel's Núria, t'han quedat molt macos, els meus preferits son els de pinyons, però m'agraden tots.
    Petons.

    ResponElimina
  6. Nuria con boniato y esta presentación para mi unos bocados impresionantes¡ Un beso grande, Teresa

    ResponElimina
  7. Núria, t'han quedat fantàstics, I segur que havien d'estar deliciosos. Espero que hagis tingut una bona Castanyada. Petons.

    ResponElimina
  8. T'han quedat perfectes aquests panellets!!!

    ResponElimina
  9. Jo també el faig amb moniato. Et va quedar una safata de pastisseria professional!! Petonets, MJ

    ResponElimina
  10. NURIA TE HAN QUEDADO GENIALES,ES UN DIA QUE NO PUEDEN FALTAR ESTE CLASICO POSTRE

    ResponElimina
  11. Ho dius tu que els has fet, però si em diguéssis que els has comprat també m'ho creuria. Una pinta excel·lent Nuria.
    Nosaltres també som de Castanyada! Però els petits els tempten amb el Hallowen...
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  12. Quina safata més maca i més gaurnida Núria!! T'han quedat genial els panellets!!
    Jo els solo fer amb patata, però tinc pendent probar de fer-los amb el boniato.
    Petonets. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  13. Quina bona pinta! encara que hagi passat la castanyada en tornaria a menjar. No te n' ha sobrat cap?

    ResponElimina
  14. Quina bona pinta tenen aquests panellets, han d'estar boníssims.
    Jo no i solo posar moniato, potser un dia ho provo.
    Petonets.

    ResponElimina
  15. T'han quedat esplèndids! Jo aquest any també els he fet de moniato, per variar una miqueta, i la veritat és que queden ben bons.
    Petonets!

    ResponElimina
  16. Quina plata més professional que presentes!! És verdaderament una pena que només fem panellets (amb moniato o sense) una vegada a l'any... ☺
    Petons

    ResponElimina

Cada comentari és una alegría més, m'animeu molt a seguir cuinant!
Tots són llegits amb molt entusiasme!